Methodieken die gebruikt kunnen worden binnen Hypnotherapie en Coaching

In de loop van de jaren heb ik veel bijscholing gedaan. Het heeft mij verrijkt in mijn visie en werk als Hypnotherapeut en Coach. Als het zinvol is kan ik gebruik maken van de specialismen: inner child therapie, NLP, familieopstellingen, contextuele therapie en tekentherapie. Natuurlijk doe ik dat in overleg met jou. 

 

 (n.b. Als je geen zin hebt om dit allemaal te lezen, laat het! Het gaat er uiteindelijk om dat je geholpen wordt en dat het niet in een andere vorm weer terugkomt. Je wil dat het echt opgelost wordt)

Afbeelding

NLP

NLP is de afkorting van Neuro Linguistisch Programmeren.  Gauw vergeten dat begrip maar het is een communicatiemethodiek. 

Als er bijvoorbeeld iets beslist moet worden, stel je dan de vraag aan je partner: wat wil jij? Of beslis je eerder zelf. En als je partner achteraf niet zo blij is met jouw keuze, dan zeg je: oh ik dacht dat... . Herken je dat? Het lijkt misschien een mini verschil maar merk je dat er ruimte ontstaat als je vragen stelt en dat het gauw benauwd kan worden als je het invult voor een ander. Dus NLP gaat o.a. over het makkelijker maken van de communicatie tussen jou en de ander. Meer over NLP.

 

 

Contextueel werken

Contextueel werk

Deze methodiek helpt de grote lijnen te zien en bespreekbaar te maken. De grondlegger is Nagy. Hij vroeg zich af wat er gebeurd is in het leven van hun cliënten, hun ouders en de grootouders waardoor er ongezonde patronen, gewoonten en dwingende opdrachten en oordelen zijn ontstaan zoals .. je moet.... je mag niet., jij bent... Nagy gaf aan dat onverwerkt verlies en gemis alsnog gezien en benoemd mag worden. Meer over contextuele hulpverlening

Innerchild therapie

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse is ontwikkelde door Berne. Hij heeft de “transacties” tussen mensen geanalyseerd. Hij heeft allerlei modellen ontwikkeld hoe mensen reageren als zij zich minder veilig voelen. Hij ontdekte o.a. dat mensen vanuit hun eigen pijn communicatie patronen kunnen ontwikkelen die niet leiden tot oplossingen, maar alleen maar tot verwarring. Herken je dit Spel en wel je echt communiceren?

Familieopstellingen

Werken met Familie opstellingen 

Opstellingen kunnen los of als onderdeel van een begeleidingstraject gedaan worden. 

 

Familieopstellingen is een methodiek die ontwikkeld is door E. Hellinger en gaat over het bevorderen van begrenzing, autonomie en liefde. Pijnlijke gebeurtenissen in gezinnen worden vaak in de doofpot gestopt. Je moet door, er wordt niet overgesproken. Soms worden dingen ontkend. Uiteindelijk leidt dit tot ongezonde patronen, gewoonten en dwingende opdrachten en oordelen waarbij contact vermeden wordt.  Meer over Familieopstellingen

Afbeelding

Tekentherapie

Tekentherapie is ook een kortdurende therapie. De kernwoorden zijn: beelden, bewegen, naar binnen & buiten brengen en kort bespreken. Het gaat vooral om de expressie, het ervaren en het plezier om je uit te drukken. Tekenvaardigheid is niet belangrijk.

Het kan worden ingezet als zelfstandige therapie of, in overleg met de cliënt, als onderdeel van hypnotherapie of coaching. 

 

Met kleuren en vormen is het soms gemakkelijker en veiliger om te ontdekken wat je bezighoudt en je uit te drukken dan met woorden. Meer over tekentherapie.

TA - Transactionele Analyse

Transactionele Analyse is ontwikkelde door Berne. Hij heeft de “transacties” tussen mensen geanalyseerd. Hij heeft allerlei modellen ontwikkeld hoe mensen reageren als zij zich minder veilig voelen. Hij ontdekte o.a. dat mensen vanuit hun eigen pijn communicatie patronen kunnen ontwikkelen die niet leiden tot oplossingen, maar alleen maar tot verwarring. Herken je dit Spel en wel je echt communiceren? Meer informatie over Transactionele Analyse.