26 september 2018

Blog - Heeft naaktheid nut?

Afbeelding

Een jaar of vijf geleden werd bekend dat Reinoudt Oerlemans met zijn bedrijf Eyeworks een datingprogramma ging brengen waarbij de deelnemers naakt waren. Het idee daarachter zou zijn dat mogelijke partners elkaar makkelijker kunnen ontmoeten als er niets meer te verbergen is. Ik werd nieuwsgierig. Tegelijkertijd gingen er ook allerlei bellen bij mij rinkelen over overlevingsstrategieen. 

Bekend is dat heel veel mensen niet zoveel moeite hebben om uit de kleren te gaan of om seks te hebben. Oke op tv is dat nog wel een dingetje, maar heeft dat naakte zin? Onthul je je nou echt?

Onthullen zou je kunnen zien als het opgeven van je overlevingsstrategie. Je laat je maskers vallen en je laat zien wie je echt bent. Binnen relaties betekent dit bijvoorbeeld dat je seksuele gevoelens kan verbinden met gevoelens van genegenheid. Het gaat dus om de bekken - hart verbinding. Dan is pas er een echte ontmoeting tussen partners. En daarvoor moet je je durven en kunnen openstellen, je veilig voelen in je eigen lijf en je durven overgeven aan de ander. Versnel je dit proces van onthulling als je naakt aan elkaar wordt voorgesteld?

Ik denk het niet. Ik vermoed dat de meesten innerlijk op de vlucht slaan en zich juist gaan verhullen. Ze gaan zich juist verschuilen achter hun overlevings-strategie.  Dan wordt dating puur een mogelijkheid om je lusten te bevredigen. Niets mis mee, maar of ik daarvoor naar Adam zoekt Eva kijk? Inmiddels is het zo'n 5 jaar op tv, nu met naakte bekende nederlanders.  Lust of onthulling? Ik ben niet zo geinteresseerd in nieuwe koppels maar wel heel nieuwsgierig hoeveel relaties stand hebben gehouden. Maar die uitzending zal er wel niet komen. 

Meer over de hart-bekken verbinding in het boek:

De maskermaker van Wibe Veenbaas.