Neuro Linguistisch Programmeren

NLP is een communicatiemethodiek. Het is de afkorting van Neuro Linguistisch Programmeren.  

 

Als er bij jou thuis iets beslist moet worden, stel je dan de vraag aan je partner: wat wil jij, of beslis je meestal zelf?  En als je partner achteraf niet zo blij is met jouw keuze, dan zeg je: oh ik dacht dat jij ..... Herken je dat? Het lijkt misschien een mini verschil maar merk je dat er ruimte ontstaat als je vragen stelt en dat het gauw benauwd kan worden als je het invult voor een ander. Dus NLP gaat o.a. over het makkelijker maken van de communicatie tussen jou en de ander

 

Maar NLP gaat ook over de communicatie met jezelf. Zeg je vaak "ik"  of vind je dat niet zo makkelijk? Zou er iets positiefs gebeuren als je vaker ik zou zeggen? Probeer het eens en merk het verschil. 

 

NLP gaat ook over waarnemen: wat zie je, wat hoor je, wat blijft onbewust?  Je hebt vast wel eens gemerkt dat jullie verschillende dingen zien terwijl je samen op het strand zit. De een zegt, mooi he die ondergaande zon die ondergaat en wil nog uren blijven zitten.   De ander zegt, wat doen die mensen irritant, en wil gauw naar huis. Zelfde plek, verschillende ervaring... Wat zou er gebeuren als je andere dingen kan waarnemen en daarmee je  humeur vrolijk blijft?  

 

NLP gaat ook over overtuigingen. Wat denk jij over jezelf? Is het echt waar wat je denkt? En wat zou je liever over jezelf willen denken? Het filmpje van de Mandrilaap (hieronder) gaat over het veranderen van overtuigingen. 

 

Heel kort samengevat bestaat NLP uit allerlei oefeningen en inzichten om zo ontspannen mogelijk te communiceren.  Hoe flexibeler en communicatief vaardiger jij bent, hoe meer je kunt bereiken. NLP heeft ook veel oefeningen over angst en fobieen.

 

Een mooi boek over NLP is: Je onbegrensde mogelijkheden van Anthony Robbins.


Vrijblijvend kennismaken