Perfectionisme

Door: Corinne van Ravels, de bloggende therapeut. | 5 maart 2020
4e3140e0 31aa 4118 a6c9 0c5116336e65 111946168624

Perfectionisme leren we aan als we nog jong zijn. 

We willen het aller, allerbeste van onszelf laten zien.

We laten dat zien aan anderen! Het gaat bij perfectionisme dus altijd om de buitenwereld. 

 

Je wil als jong kind die buitenwereld blij houden. 

En dus zeg je: “kijk, ik kan dit al allemaal, ik ben je niet tot last, mag ik dan blijven?” Of: “kijk ik doe dit, vind je me nu leuk?”  Of “kijk ik doe dit, mag ik nu blijven?” Of kijk ik doe dit, blijf je nu bij mij?”

 

Er zit in perfectionisme dus altijd vragen om de gunst van de ander:  Zie mij!

In perfectionisme zit ook een verlangen naar contact.  

 

Er zit in perfectionisme ook een overtuiging: als ik alleen maar ben, is het kennelijk niet genoeg. Ik moet iets doen. Anders ben ik niet waardevol genoeg!

 

Merk je dat er ook een bovenmatig presteren in zit? We moeten het uiterste van onszelf vergen. Per definitie is dat krampachtig en dus tegennatuurlijk.  

 

En tot slot zeggen we ook nog: ‘ ik laat het pas zien als het 100% perfect is.” In de ogen van wie zou het perfect moeten zijn? Wie is de buitenwereld?  En wat is perfect?  Je weet helemaal niet wanneer anderen het perfect vinden, want we zijn allemaal anders. We kijken daarom allemaal anders naar hetzelfde. Dus het perfecte bestaat niet. En trouwens, het gaat er helemaal niet om of ik of een ander het perfect vindt.  Jij mag jezelf zijn. 

 

En wat zonde dat je je werk onzichtbaar houdt. Terwijl je allang leuke dingen maakt die de moeite waard zijn. Je houdt veel te veel binnen!

 

Dus ontspan.

 

Perfectionisme verwar je misschien met ambitieus zijn. 

En dat betekent dat je iets wilt bereiken voor jezelf. Leuk! Ga er mee aan de gang. Doe wat jij wil. Omdat jij er energie van krijgt. Doe het dus voor jezelf. 

Oefen, maak fouten, ga door met oefenen, maak weer fouten. Gooi dingen weg die mislukt zijn. Nou en?! Begin opnieuw, of ga verder vanaf het punt dat jij het oké vond. Ga gestaag door. Doe het. Dan kom je bij magie.

Uit oefenen komen kansen.

Ook voor jou. 

 

Kom je in je perfectionisme? Dat is niet erg.

 

Voel maar dat je gespannen of in de war raakt. Dat is een prima signaal. Wees dan mild en dankbaar dat je nu eigen keuzes kan maken.  Ga niet verder met forceren. Ga bewegen. Spring, zet muziek op. Huil, voel je angst, word kwaad op die ene van vroeger. Want daar hoort het thuis. 

En gebruik vervolgens weer je kracht om voor jezelf aan het werk te gaan.

 

Lieve groet!
Wil je reageren? Graag!
Hallo, ik ben Corinne

De bloggende therapeut

Met de ervaringen uit mijn praktijk Eyeco wil ik je een positieve boost geven. Durf en doe de dingen te doen die jij belangrijk en leuk vindt.
Als Hypnotherapeut/Traumatherapeut en NLP trainer begeleid ik mensen dagelijks om makkelijker om te gaan met hun emoties. Het maakt hun leven licht.

Mijn praktijkruimte is letterlijk op de middenstip van het oude Ajaxstadion. Alle successen van Ajax kunnen mijn klanten inspireren. Samen bereik je meer! Dus als je wil ben ik tijdelijk je steun. Het maakt je beter.

Mijn motto? "Als je wil, bied ik je houvast. Totdat jij in al je vezels voelt dat je waardevol bent."

Meer over Corinne